Φόρμες (tull)

Play Video

Οι αρχαίοι νόμοι στην Ασία ήταν παρόμοιοι με το νόμο του Χαμουράμπι ”οφθαλμός αντί οφθαλμού” και εφαρμόζονταν πολύ αυστηρά ακόμη και αν ο θάνατος προκαλούταν από ατυχημα. Σε τέτοιο περιβάλλον, ήταν αδύνατο για ένα μαθητή των πολεμικών τεχνών να εξασκήθει ή να δοκιμάσει τις ατομικές του ικανότητες στην άμυνα και στην επίθεση ενάντια σε πραγματικούς κινούμενους αντιπάλους. Έτσι εμποδιζόταν η ατομική βελτίωση, ώσπου ένας ασκούμενος εφάρμοσε τις πρώτες φόρμες (TUL). Φόρμες είναι οι διάφορες θεμελιώδεις κινήσεις, οι οποίες αναπαριστούν τεχνικές επίθεσης και άμυνας τοποθετημένες σε μια λογική σειρά. Ο μαθητής αντιμετωπίζει φανταστικούς αντιπάλους χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμη μέθοδο επίθεσης και άμυνας προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Έτσι οι φόρμες κάνουν το μαθητή ικανό να αφομοιώσει τις βασικές κινήσεις, να βελτιώσει την ευλυγησία και ευκινησία του, να αναπτύξει μύες και αναπνευστικό έλεγχο και να εκτελέσει απαλές και ρυθμικές κινήσεις. Με λίγα λόγια κάθε φόρμα συγκρινόμενη με τις στρατιωτικές τακτικές ή με τις λέξεις, αποτελεί την εκπαίδευση κάθε στρατιώτη, ή το αλφάβητο αντίστοιχα. Έιναι ταυτόχρονα εξάσκηση σε τεχνικές, τέστ δύναμης και χαρακτηριστικής ομορφιάς. Στην εκτέλεση των φορμών (TUL) πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα εξής :

 • Το TUL πρέπει ν’ αρχίζει και να τελειώνει ακριβώς στο ίδιο σημείο. Αυτό δείχνει την ακρίβεια αυτού που το εκτελεί.
 • Οι σωστές στάσεις και ο προσανατολισμός πρέπει να διατηρούνται πάντοντε.
 • Οι μύες του σώματος πρέπει άλλοτε να είναι τεντωμένοι και άλλοτε χαλαροί στα κρίσιμα σημεία της άσκησης.
 • Η άσκηση πρέπει να εκτελείται με ρυθμικές κινήσεις. Κάθε κίνηση πρέπει να επιταχύνεται ή να επιβραδύνεται ανάλογα με τις οδηγίες του δασκάλου.
 • Κάθε TUL πρέπει να κατανοείται και να εκτελείται τέλεια από τον μαθητή πριν αυτός προχωρήσει στο επόμενο.
 • Οι μαθητές πρέπει να ξέρουν το σκοπό της κάθε κίνησης.
 • Οι μαθητές πρέπει να εκτελούν κάθε κίνηση με δύναμη.
 • Οι τακτικές επίθεσης και άμυνας πρέπει να γίνονται εξίσου καλά δεξιά και αριστερά.

Στο TAEKWONDO τα TUL είναι 24 και συμβολίζουν 24 ώρες, μια μέρα, ή μια ολόκληρη ζωή.

ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΤΩΝ TUL & Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΑΥΤΩΝ:
 1. CHON-JI Σημαίνει ουρανός και γη. Αυτά αποτελούν τη δημιουργία του κόσμου, το ξεκίνημα της ανθρώπινης ιστορίας, γι’ αυτό είναι και το αρχικό TUL που πρέπει να εκτελεστεί από τον ασκούμενο. Αποτελείται από δυο ίσα μέρη, το ένα αντιπροσωπέυει τον ουρανό και το άλλο τη γη.
 2. DAN-GUN Ονομάστηκε έτσι από το όνομα του Νταν Γκουν, θρυλικού ιδρυτή της Κορέας το έτος 2.333 π.Χ
 3. DO-SAN Έιναι το ψευδώνυμο του πατριώτη Αν Τσανγκ Χο (1876-1938). Οι 24 κινήσεις αντιπροσωπεύουν ολόκληρη τη ζωή του, την οποία αφιέρωσε στην καλυτέρευση της παιδείας και στο κίνημα ανεξαρτησίας της Κορέας.
 4. WONHYO Ήταν περίφημος καλόγερος που εισήγαγε το Βουδισμό στη δυναστεία Σίλλα το έτος 686 μ.Χ.
 5. YULGOK Ήταν το ψευδώνυμο του μεγάλου φιλόσοφου και λόγιου Γιλ (1536-1584), που είχε το παρατσούκλι Κομφούκιος της Κορέας. Οι 38 κινήσεις αναφέρονται στον τόπο γέννησης του, που βρίσκεται στο 38o παράλληλο και το διάγραμμα συμβολίζει λόγιο.
 6. JOONG-GUN Ήταν το όνομα του πατριώτη Αν Τσουν Γκουν, που δολοφόνησε τον Χίρο – Μπούμι Αϊτο, τον πρώτο Ιάπωνα κυβερνήτη της Κορέας, που ήταν ο άνθρωπος που έπαιξε πρωταρχικό ρόλο στη συγχώνευση Ιαπωνίας – Κορέας. Υπάρχουν 32 κινήσεις που αντιπροσωπεύουν την ηλικία του Αν Τσαν Γκουν όταν εκτελέστηκε στη φυλακή Λουϊ Σανγκ το 1910.
 7. TOYGYE Ψευδώνυμο του επιφανούς λόγιου Γι Χανγκ (16αι.) που ήταν μια αυθεντία του νέου κουμφουκιανισμού. Οι 37 κινήσεις αναφέρονται στον τόπο γέννησης του που βρίσκεται στον 37oπαράλληλο. Το διάγραμμα συβολίζει λόγιο.
 8. HWARANG Ονομάζεται έτσι απο την ομάδα Χουα Ρανγκ, που δημιουργήθηκε στη δυναστεία Σίλλα τον 7o αιώνα. Οι 29 κινήσεις αναφέρονται στην 29η μεραρχία πεζικού στην οποία αναπτύχθηκε το TAEKWONDO.
 9. GHOONGMOO Είναι το όνομα που δόθηκε στο σπουδαίο ναύαρχο Γι Σουν Σι, κατά την δυναστεία Γι. Είχε την φήμη πως εφεύρε το πρωτο θωρακισμένο πλοίο το 1952, που λέγεται πως ήταν ο πρόδρομος του συγχρόνου υποβρυχίου. Ο λόγος που αυτό το TUL τελειώνει με χτύπημα με το αριστέρο χέρι είναι ότι, έτσι συμβολίζεται ο λυπηρός θάνατος του. Πέθανε χωρίς να έχει την ευκαιρία να δείξει τις απεριόριστες δυνατότητες του, τις οποίες συγκρατούσε η πίστη του στο βασιλιά.
 10. KWANGGAE Πήρε την ονομασία του από τον περίφημο Κουανγκ – Γκαε – Το, 19ο βασιλιά της δυναστείας Κογκούριο, πού ανακατέλαβε όλα τα χαμένα εδάφη μαζί και το μεγαλύτερο μέρος της Μαντσουρίας. Το διάγραμμα συμβολίζει την έκταση των χαμένων εδάφων. Οι 39 κινήσεις αναφέρονται στους δύο πρώτους αριθμούς του έτους 391 μ.Χ, του έτους που αυτός ο βασιλιάς ανέβηκε στο θρόνο.
 11. POEUN Ήταν το ψευδώνυμο του πιστού υπηκόου Τσουγκ Μουγκ Τσου, που ήταν πολύ γνωστός ποιητής, και το ποίημα του “Δεν θα υπηρετούσα ποτέ δεύτερο αφέντη ακόμη και αν με σταυρώναν εκατό φορές”,  είναι γνωστό σε κάθε Κορεάτη. Ήταν επίσης πρωτοπόρος στο χώρο Φυσικής. Το διάγραμμα αντιπροσωπεύει την πίστη του στο βασιλιά και στη χώρα κατά το τέλος της δυναστείας Κόρυο.
 12. GEBAEK Ήταν το όνομα ενός σπουδαίου στρατηγού στη δυναστεία Μπαεκ Γιε (660 μ.Χ). Το διάγραμμα αντιπροσωπεύει την αυστηρή του στρατιωτική πειθαρχία.
 13. EUIAM Ψευδώνυμο του Σου Μπιονγκ Χι, ηγέτη του Κορεάτικου κινήματος ανεξαρτησίας της 1ης Μαϊου 1912. Οι 45 κινήσεις αναφέρονται στην ηληκία που είχε όταν άλλαξε το όνομα του κινήματος από Ντοθγκ Χακ (Ασιατική Κουλτούρα) σε Τσόντο Κιο (Ουράνεια Θρησκεία) το 1905. Το διάγραμμα αντιπροσωπεύει το αδάμαστο πνεύμα που έδειξε καθώς αφοσιώθηκε στην προσπάθεια για την ευημερία του έθνους του.
 14. CHOONGJANG Ψευδώνυμο που δόθηκε στο στρατηγό Κιμ Ντακ Ριανγκ που έζησε κατά την δυναστεία Γι, τον 14ο αιώνα. Το ΤUL τελειώνει με χτύπημα με το αριστερό χέρι, σαν σύμβολο του τραγικού θανάτου στην ηλικία των 27 χρόνων μέσα στη φυλακή, προτού μπορέσει να φτάσει στην ωριμότητα.
 15. JUCHE Είναι μια φιλοσοφική ιδέα σύμφωνα με την οποία ο άνθρωπος είναι κύριος του κόσμου και του πεπρωμένου του. Λέγεται ότι η ιδέα αυτή ξεκίνησε από το βουνό Μπάενκτου που συμβολίζει το πνεύμα του κορεάτικου λαού. Το διάγραμμα συμβολίζει το βουνό Μπάεκντου.
 16. SAM-IL  Δηλώνει την ημερομηνία που άρχισε το κίνημα ανεξαρτησίας της Κορέας της 1ηςΜαρτίου 1912. Οι 33 κινήσεις αντιπροσωπεύουν τους 33 πατριώτες που σχεδίασαν το κίνημα.
 17. YOOSIN Πήρε το όνομα του από τον στρατηγό Κιμ Γιου Σιν, που ήταν αρχιστράτηγος στη δυναστεία Σίλλα. Οι 68 κινήσεις αναφέρονται στα δυο τελευταία νούμερα του έτους 668 μ.Χ., στο οποίο ενώθηκε η Κορέα. Η θέση ετοιμότητας συμβολίζει ένα σπαθί τραβηγμένο πιο πολύ απ’ τη δεξιά παρά από την αριστερή πλευρά σε ένδειξη λάθους που έκανε ο Γιου Σιν να υπακούσει στις εντολές του Βασιλιά του και να πολεμήσει με εχθρικές δυνάμεις εναντίον της ίδιας του της πατρίδας.
 18. CHOI-YONG Ονομάστηκε έτσι από τον στρατηγό Τσοι Γιονγκ, Γενικό Διοικητή των ενόπλων δυνάμεων στη δυναστεία Κόρυο κατά το 14ο αιώνα. Ο Τσοι Γιονγκ ήταν ιδιαίτερα σεβαστός για την πίστη του , τον πατριωτισμό του και την ταπεινοφροσύνη του. Εκτελέστηκε από τους κατώτερους διοικητές του με αρχηγό τον στρατηγό Γι Σανγκ Γκαε, ο οποίος αργότερα έγινε πρώτος βασιλιάς της δυναστείας Γι.
 19. YON-GAE Από το όνομα του στρατηγού Γιου Γκαε Σομουν που έζησε κατά την δυναστία Κογκούρυο. Οι 49 κινήσεις αναφέρονται στους 2 τελευταίους αριθμούς του έτους 649 μ.Χ., χρονιά την οποία ανάγκασε την δυναστεία Τσανγκ να εγκαταλείψει την Κορέα, αφού προηγουμένως νίκησε 300.000 στρατιώτες τους στο Ανσι Σανγκ.
 20. ULJIΑ πό το όνομα του στρατηγού Ουλ – Γι – Μουν – Ντοκ που κατόρθωσε να υπερασπιστεί τη χώρα του ενάντια στην εισβολή των στρατευμάτων των Τσανγκ το 612 μ.Χ. Τα στρατεύματα αυτά αριθμούσαν γύρω στο ένα εκατομμύριο άνδρες, αλλά ο Ουλ – Γι χρησιμοποιώντας την τακτική του ανταρτοπόλεμου “χτύπα και φεύγε” κατόρθωσε να σκοτώσει ένα μεγάλο αριθμό στρατιωτών. Το διάγραμμα αντιπροσωπεύει το επώνυμο του. Οι 42 κινήσεις αναπαριστούν την ηλικία που είχε ο ιδρυτής του TAEKWONDO όταν σχεδίασε το TUL.
 21. MOON-MOO Το TUL αυτό είναι προς τιμή του 30ου Βασιλιά της δυναστείας Σίλλα. Σύμφωνα με την επιθυμία του, θάφτηκε στη θάλασσα γιατί έτσι μπορούσε η ψυχή του (όπως εκείνος είχε πει) να υπερασπίζεται τη χώρα του ενάντια στους Ιάπωνες. Οι 61 κινήσεις συμβολίζουν τα δυο τελευταία νούμερα του έτους 661μ.Χ., όταν ο Μουν Μου ανέβηκε στο θρόνο.
 22. SO-SAN Ψευδώνυμο του σπουδαίου καλόγερου Τσόι Χιονγκ Ουνγκ (1520-1604) που έζησε στη δυναστεία Γι. Οι 72 κινήσεις αναφέρονται στην ηλικία που είχε όταν με τη βοήθεια του μαθητή του Σα Μιουνγκ Ντανγκ οργάνωσε ένα σύνολο από στρατιώτες καλόγερους. Οι καλόγεροι αυτοί κατάφεραν να διώξουν τους Ιάπωνες πειρατές που το 1592 κυριαρχούσαν στην Κορεάτικη Χερσόνησο.
 23. SEJONG Από το όνομα του σπουδαιότερου βασιλιά της Κορέας, Σε Γιονγκ που εφήυρε το Κορεάτικο αλφάβητο το 1443. Ήταν επίσης επιφανής μετεωρολόγος. Το διάγραμμα αναπαριστά το βασιλιά, ενώ οι 24 κινήσεις αναφέρονται στα 24 γράμματα του Κορεάτικου αλφάβητου.
 24. TONG-IL Το TUL αυτό δηλώνει την απόφαση για την ένωση της Κορέας, η οποία από το 1945 είναι διαιρεμένη.
 
ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΓΕΡΟΣΚΗΠΟΥ

Ελάτε για δοκιμή

connect on social