Φόρμες (tul)

Οι αρχαίοι νόμοι στην Ασία ήταν παρόμοιοι με το νόμο του Χαμουράμπι: ''οφθαλμός αντί οφθαλμού'' και εφαρμοζόταν πολύ αυστηρά ακόμη και αν ο θάνατος προκαλούταν από ατυχημα. Σε τέτοιο περβάλλον, ήταν αδύναμο για ένα μαθητή των πολεμικών τεχνών να εξασκήθει ή να δοκιμάσει τις ατομικές του ικανότητες στην άμυνα και στην επίθεση ενάντια σε πραγματικούς κινούμενους αντιπάλους. Έτσι εμποδιζόταν η ατομική βελτίωση ώσπου ένας ασκούμενος εφάρμοσε τις πρώτες φόρμες(TUL) Φόρμες έιναι οι διάφορες θεμελιώδεις κινήσεις, οι οποίες αναπαριστούν τεχνικές επίθεσης και άμυνας βαλμένες σε μια λογική σειρά. Ο μαθητης αντιμετωπίζει φανατικούς αντιπάλους χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμη μέθοδο επίθεσης και άμυνας προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Έτσι οι φόρμες κάνουν το μαθητή ικανό να αφομοιώση τις βασικές κινήσεις, να βελτιώσει την ευλυγησία και ευκινησία του, να αναπτύξει μύες και αναπνευστικό έλεγχο και να εκτελέσει απαλές και ρυθμικές κινήσεις. Με λίγα λόγια κάθε φόρμα συγκρινόμενη με τις στρατιωτικές τακτικές ή με τις λέξεις, αποτελεί την εκπαίδευση κάθε στρατιώτη, ή το αλφάβητο αντίστοιχα. Έιναι ταυτόχρονα εξάσκηση σε τεχνικές, τέστ δύναμης και χαρακτηρηστικής ομορφίας. Στη εκτέλεση των φορμών (TUL) πρέπει να λαμβάνονται υπόψη τα εξήςΤο TUL πρέπει ν’ αρχίζει και να τελειώνει ακριβώς στο ίδιο σημείο. Αυτό δείχνει την ακρίβεια αυτού που το εκτελεί.Οι σωστές στάσεις και οπροσανατολισμός πρέπει να διατηρούνται πάντοντε.Οι μύες του σώματος νπρέπει άλλοτε να έιναι τεντωμένοι και άλλοτε χαλαροί στα κρίσιμα σημέια της άσκησης.Η άσκηση πρέπει να εκτελείται με ρυθμικές κινήσεις.Κάθε κίνηση πρέπει να επιταχύνεται ή να επιβραδύνεται ανάλογα με τις οδηγίες του δασκάλου.Κάθε TUL πρέπει να κατανοείται και να εκτελείται τέλεια από τον μαθητή προτού αυτός προχωρήσει στο επόμενο.Οι μαθητές πρέπει να ξέρουν το σκοπό της κάθε κίνησης.Οι μαθητές πρέπει να εκτελούν κάθε κίνηση με νεύρο.Οι τακτικές επίθεσης και άμυνας πρέπει να γίνονται εξίσου καλά και με τα δεξιά και αριστερά χέρια και πόδια. Στο TAEKWON-DO υπάρχει ένα σύνολο από 24 φόρμες που λέγονται TUL. Ο λόγος γιατί ειναι 24: Η ζωή του ανθρώπου, περίπου 100 χρόνια, μοίαζει μόνο με μια ημέρα όταν συγρίνεται με την αιωνιότητα. Γι’ αυτό και εμείς δεν είμαστε τίποτε άλλο από απλούς ταξιδιώτες που παιρνούμε μέσα απο τα χρόνια ενός αιώνα σε μια μέρα. Είναι φανερό ότι κανέις δεν μπορεί να ζήσει παραπάνω από ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα. Παρόλα αυτά οι περισσότεροι άνθρωποι, υποδουλώνονται στον υλισμό, λες και πρόκειται να ζήουν 2,000 χρόνια. Άλλοι όμως αγωνίζονται να αφήσουν μια καλή πνευματική κληρονομιά για τις επόμενες γενιές κερδίζοντας μ’ αυτόν τον τρόπο την αθανασία. Προφανώς, το πνεύμα είναι συνεχές ενώ η ύλη δεν είναι. Συνεπώς ότι μπορούμε να αφήσουμε πίσω μας για την ευημερία της ανθρωπότητας είναι ίσως το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή μας. Η πνευματική κληρονομιά του στρατηγού ChoiHongHI είναι το TAEKWON-DO.

Τα 24 TUL αντιπροσωπεύουν 24 ώρες, μια μέρα, ή μια ολόκληρη ζωή. ΟΝΟΜΑΣΙΕΣ ΤΩΝ TUL& Η ΕΞΗΓΗΣΗ ΑΥΤΩΝ:

1. CHONJI (ΤΣΟΝ ΤΖΙ) Σημαίνει ουρανός και γη. Αυτά αποτελούν τη δημιουργία του κόσμου, το ξεκίνημα της ανθρώπινης ιστορίας, γι’ αυτό είναι και το αρχικό TUL που πρέι να εκτελέστει από τον ασκούμενο. Αποτελείται από δυο ίσα μέρη, το ένα αντιπροσωπέυει τον ουρανό και το άλλο τη γη.

2. DANGUN (ΝΤΑΝ ΓΚΟΥΝ) Ονομάστηκε έτσι από το όνομα του Νταν Γκουν, θρυλικού ιδρυτή της Κορέας το έτος 2.333 π.Χ

3. DOSAN (ΝΤΟ ΣΑΝ) Έιναι το ψευδώνυμο του του πατριώτη Αν Τσανγκ Χο (1876-1938). Οι 24 κινήσεις αντιπροσωπεύουν ολόκληρη τη ζωή του, την οποία αφιέρωσε στην καλυτέρευση της παιδείας και στο κίνημα ανεξαρτησίας της Κορέας.

4. WON-HYO (ΒΟΝ ΧΙΟ) Ήταν περίφημος καλόγερος που εισήγαγε το Βουδισμό στη δυναστεία Σίλλα το έτος 686 μ.Χ.

5. YUL-GOK (ΓΙΟΥΛ ΓΚΟΚ) Ήταν το ψευδώνυμο του μεγάλου φιλόσοφου και λόγιου Γιλ (1536-1584), που είχε το παρατσούκλί Κομφούκιος της Κορέας. Οι 38 κινήσεις αναφέρονται στο τόπο γέννησης του, που βρίσκεται στο 38o παράλληλο και το διάγραμμα συμβολίζει λόγιο.

6. JOONGGUN (ΤΣΟΥΝ ΓΚΟΥΝ) Ήταν το όνομα του πατριώτη Αν Τσουν Γκουν, που δολοφόνησε τον Χίρο – Μπούμι Αϊτο, τον πρώτο ιάπωνα κυβερνήτη της Κορέας, που ήταν ο άνθρωπος που έπαιξε πρωταρχικό ρόλο στη συγχώνευση Ιαπωνίας – Κορέας. Υπάρχουν 32 κινήσεις που αντιπροσωπεύουν την ηλικία του Αν Τσαν Γκουν όταν εκτελέστηκε στη φυλακή Λουϊ Σανγκ το 1910.

7. TOY-GYE (ΤΟΪ ΓΚΙΕ) Ψευδώνυμο του επιφανούς λόγιου Γι Χανγκ (16oαι.) που ήταν μια αυθεντία του νέου κουμφουκιανισμού. Οι 37 κινήσεις αναφέρονται στον τόπο γέννησης του που βρίσκεται στον 37o παράλληλο. Το διάγραμμα συβολίζει λόγιο.

8. HWA-RANG (ΧΒΑ ΡΑΝΓΚ) Ονομάζεται έτσι απο την ομάδα Χουα Ρανγκ, που δημιουργήθηκε στη δυναστεία Σίλλα τον 7o αιώνα. Οι 29 κινήσεις αναφέρονται στην 29η μεραρχία πεζικού στην οποία αναπτύχθηκε το TAEKWON-DO.

9. GHOONG-MOO (ΤΣΟΥΝΓΚ ΜΟΥ) Είναι το όνομα που δόθηκε στο σπουδαίο ναύαρχο Γι Σουν Σι, κατά την δυναστεία Γι. Είχε την φήμη πως εφεύρε το πρωτο θωρακισμένο πλοίο το 1952, που λέγεται πως ήταν ο πρόδρομος του συγχρόνου υποβρυχίου. Ο λόγος που αυτό το TUL τελειώνει με χτύπημαμε το αριστέρο χέρι είναι ότι, έτσι συμβολίζεται ο λυπηρός θάνατος του. Πέθανε χωρίς να έχει την ευκαιρία να δείξει τις απεριόριστες δυνατότητες του, τις οποίες συγκρατούσε η πίστη του στο βασιλιά.

10. KWANG-GAE (ΚΒΑΝΓΚ ΓΚΑΕ) Πήρε την ονομασία του από το περίφημο Κουανγκ – Γκαε – Το, 19ο βασιλιά της δυναστείας Κογκούριο, πού ανακατέλαβε όλα τα χαμένα εδάφη μαζί και το μεγαλύτερο μέρος της Μαντσουρίας. Το διάγραμμα συμβολίζει την έκταση των χαμένων εδάφων. Οι 39 κινήσεις αναφέρονται στους δύο πρώτους αριθμούς του έτους 391 μ.Χ, του έτους που αυτός ο βασιλιάς ανέβηκε στο χρόνο.

11. PO-EUN (ΠΟ ΕΟΥΝ) Ήταν το ψευδώνυμο του πιστού υπηκόου Τσουγκ Μουγκ Τσου, που ήταν πολύ γνωστός ποιητής, και το ποίημα του  Δε θα υπηρετούσα ποτέ δεύτερο αφέντη ακόμη και αν με σταυρώναν εκατό φορές  είναι γνωστό σε κάθε κορεάτη. Ήταν επίσης πρωτοπόρος στο χώρο φυσικής. Το διάγραμμα αντιπροσωπεύει την πίστη του στο βασιλιά και στη χώρα κατά το τέλος της δυναστείας Κόρυο.

12. GE-BAEK (ΓΚΕ ΜΠΑΕΚ) Ήταν το όνομα ενός σπουδαίου στρατηγού στη δυναστεία Μπαεκ Γιε (660 μ.Χ). Το διάγραμμα αντιπροσωπεύει την αυστηρή του στρατιωτική πειθαρχία.

13. EUI-AM (ΕΟΥΙ ΑΜ) Ψευδώνυμο του Σου Μπιονγκ Χι ηγέτη του Κορεάτικου κινήματος ανεξαρτησίας της 1η Μαϊου 1912. Οι 45 κινήσεις αναφέρονται στην ηληκία που είχε όταν άλλαξε το όνομα του κινήματος από Ντοθγκ Χακ (Ασιατική Κουλτούρα) σε Τσόντο Κιο (ουράνεια θρησκέια) το 1905. Το διαγραμμα αντιπροσωπεύει το αδάμαστο πνεύμα που έδειξε καθώς αφοσιώθηκε στην προσπαθεια για την ευημερία του έθνους του.

14.CHOONGJANG (ΤΣΟΥΝΓΚ ΤΣΑΓΚ) Ψευδώνυμο που δόθηκε στο στρατηγό Κιμ Ντακ Ριανγκ που έζησε κατά την δυναστεία Γι, τον 14ο αιώνα. Το ΤUL τελειώνει με χτυπημα με το αριστερό χέρι, σα σύμβολο του τραγικού θανάτου στην ηλικία των 27 χρόνων μέσα στη φυλακή, προτού μπορέσει να φτάσει στην ωριμότητα.

15. JUCHE (ΤΖΟΥ ΤΣΕ) Είναι μια φιλοσοφική ιδέα σύμφωνα με την οποία ο άνθρωπος ειναί κύριος του κόσμου και του πεπρωμένου του. Λέγεται ότι η ιδέα αυτή ξεκίνησε από το βουνό Μπάενκτου που συμβολίζει το πνεύμα του κορεάτικου λαού. Το διάγραμμα συμβολίζει το βουνό Μπάεκντου.

16. SAMIL (ΣΑΜ ΙΛ) Δηλώνει την ημερομηνία που άρχισε το κίνημα ανεξαρτησίας της Κορέας στις 1ης Μαρτίου 1912. Οι 33 κινήσεις αντιπροσωπέυουν τους 33 πατριώτες που σχεδίασαν το κίνημα.

17. YOO-SIN (ΓΙΟΥ ΣΙΝ) Πήρε το όνομα του από τον στρατηγό Κιμ Γιου Σιν, που ήταν αρχιστράτηγος στη δυναστεία Σίλλα. Οι 68 κινήσεις αναφέρονται στα δυο τελευταία νούμερα του έτους.668 μ.Χ., στο οποίο ενώθηκε η Κορέα. Η θέση ετοιμότητας συμβολίζει ένα σπαθί τραβηγμένο πιο πολύ απ’ τη δεξιά παρά από την αριστερή πλευρα σε ένδειξη λάθους που έκανε ο Γιου Σιν να υπακούσει στις εντολές του βασιλιά του και να πολεμήσει με εχθρικές δυνάμεις εναντίον της ίδιας του της πατρίδας.

18. CHOIYONG (ΤΣΟΙ ΓΙΟΓΚ) Ονομάστηκε έστι από τον στρατηγό Τσοι Γιονγκ, γενικό διοικητή των ένοπλων δυνάμεων στη δυναστεία Κόρυο κατά το 14ο αιώνα. Ο Τσοι Γιονγκ ήταν ιδιαίτερα σεβαστός για την πίστη του , τον πατριωτισμό του και την ταπεινοφροσύνη. Εκτελέστηκε από τους κατώτερους διοικητές του με αρχηγό τον στρατηγό Γι Σανγκ Γκαε, ο οποίος αργότερα έγινε πρώτος βασιλιάς της δυναστείας Γι.

19. YONGAE (ΓΙΟΝ ΓΚΑΕ) Από το όνομα του στρατηγού Γιου Γκαε Σομουν που έζησε κατά την δυναστία Κογκούρυο. Οι 49 κινήσεις αναφέρονται στους 2 τελευταίους αριθμούς του έτους 649 μ.Χ., χρονιά την οποία ανάγκασε την δυναστεία Τσανγκ να εγκαταλείψει την Κορέα, αφού προηγουμένως νίκησε 300.000 στρατιώτες τους στο Ανσι Σανγκ.

20. UL-JI (ΟΥΛ ΤΖΙ) Από το όνομα του στρατηγού Ουλ – Γι – Μουν – Ντοκ που κατόρθωσε να υπερασπιστεί τη χώρα του ενάντια στην εισβολή των στρατευμάτων των Τσανγκ το 612 μ.Χ. Τα στρατεύματα αυτά αριθμούσαν γύρω στο ένα εκατομμύριο άνδρες, αλλά ο Ουλ – Γι χρησιμοποιώντας την τακτική του ανταρτοπόλεμου χτύπα και φεύγε κατόρθωσε να σκοτώσει ένα μεγάλο αριθμό στρατιωτών. Το διάγραμμα αντιπροσωπεύει το επώνυμο του. Οι 42 κινήσεις αναπαριστούν την ηλικία που είχε ο ιδρυτής του TAEKWON-DOόταν σχεδίασε το TUL.

21. MOONMOO (ΜΟΥΝ ΜΟΥ) Το TUL αυτό είναι προς τιμή του 30 βασιλιά της δυναστείας Σίλλα. Σύμφωνα με την επιθυμία του, θάφτηκε στη θάλασσα γιατί έτσι μπορούσε η ψυχή του (όπως εκείνος είχε πει) να υπερασπίζεται τη χώρα του ενάντια στους γιαπωνέζους. Οι 62 κινήσεις συμβολίζουν τα δυο τελευταία νούμερα του έτους 661μ.Χ., όταν ο Μουν Μου ανέβηκε στο θρόνο.

22. SOSAN (ΣΟ ΣΑΝ) Ψευδώνυμο του σπουδαίου καλόγερου Τσόι Χιονγκ Ουνγκ (1520-1604) που έζησε στη δυναστεία Γι. Οι 72 κινήσεις αναφέρονται στην ηλικία που είχε όταν με τη βοήθεια του μαθητή του Σα Μιουνγκ Ντανγκ οργάνωσε ένα σύνολο από στρατιώτες καλόγερους. Οι καλόγεροι αυτοί κατάφεραν να διώξουν τους γιαπωνέζους πειρατές που στα 1592 κυριαρχούσαν στην Κορεάτικη Χερσόνησο.

23. SE-JONG (ΣΕ ΤΖΟΝΓΚ) Από το όνομα του σπουδαιότερου βασιλιά της Κορέας, του Σε Γιονγκ που εφεύρι το Κορεάτικο αλφάβητο στο 1443. Ήταν επίσης επιφανής μετεωρολόγος. Το διάγραμμα αναπαριστά το βασιλιά, ενώ οι 24 κινήσεις αναφέρονται στα 24 γράμματα του Κορεάτικου αλφάβητου.

24. TONGIL (ΤΟΝΓΚ ΙΛ) Το TUL αυτό δηλώνει την απόφαση για την ένωση της Κορέας, η οποία από το 1945 είναι διαιρεμένη.

Events

Videos

Τοποθεσία

Επικοινωνία